In het nieuws: Finastra bespaart tijd en geld met dynamische inkoop van vliegtickets

Finastra-travelmanager Mauro Ruggiero past een dynamische aanpak toe om zijn reizigers in de lucht te houden. De Britse fintech-onderneming, een klant van BCD Travel en Advito, vervangt de traditionele RFP-procedure voor vliegtickets door een dynamische inkoopstrategie. Ruggiero vraagt luchtvaartmaatschappijen om contracten zonder vervaldatum. Tijdens kwartaalbijeenkomsten passen hij en de maatschappijen de voorwaarden indien nodig aan.

Finastra-travelmanager Mauro Ruggiero past een dynamische aanpak toe om zijn reizigers in de lucht te houden. De Britse fintech-onderneming, een klant van BCD Travel en Advito, vervangt de traditionele RFP-procedure voor vliegtickets door een inkoopstrategie van Dynamic Program ManagementTM. De travelmanager verwacht zo tijd en geld te besparen.

Ruggiero vraagt luchtvaartmaatschappijen om contracten zonder vervaldatum. Tijdens kwartaalbijeenkomsten passen hij en de maatschappijen de voorwaarden indien nodig aan.

Dynamische inkoop schept ruimte voor meer besparingen

Deze innovatieve aanpak was het resultaat van onvrede over de tijdrovende RFP-procedure, zo vertelde Ruggiero aan Business Travel News. “De RFP-procedure is omslachtig en erg inefficiënt. De tijd die het kostte om deze uit te voeren, was een groot pijnpunt.”

Video: Partnerschap voor programmaverbetering

Travelmanagers van A.T. Kearney, Finastra, Mondelēz International en RELX vertrouwen op BCD Travel voor deskundig advies en echte samenwerking.

Olivier Benoit

Olivier Benoit van Advito legde uit dat de traditionele RFP (request for proposal) besparingen tenietdoet. “Een dynamische methode houdt in dat er voortdurend opnieuw wordt onderhandeld om extra besparingen te realiseren”, legde Benoit uit in het artikel van BTN. “Eén maand na aanvang van het programma is het al mogelijk om verbeterpunten vast te stellen.”

Kostenbesparingsmogelijkheden van RFP nemen af

Berekeningen van Advito tonen aan dat een zakelijk luchtvaartprogramma met een dynamische inkoopmethode wel 50% meer besparingen oplevert dan een programma op basis van RFP, aldus Benoit. Hij schat dat de extra besparingen van RFP’s tegenwoordig gemiddeld ongeveer 1% bedragen, een procentpunt minder dan twee jaar geleden.

Focus op partnerschap

Ruggiero vertelde dat dynamisch beheerde luchtvaartovereenkomsten beter passen bij de projectgebaseerde activiteiten van Finastra (de belangrijkste bestemmingen voor reizigers veranderen voortdurend) en dat de aanpak aansluit bij de manier waarop hij het liefst zakendoet. Tijdens de kwartaalbijeenkomsten moet het gaan over “hoe we elkaar helpen, en niet alleen over wat we hebben gedaan”, aldus Ruggiero.

“Ik beschouw mijn leveranciers graag als partners,” vertelt hij. “Het is de bedoeling dat er een win-winsamenwerking ontstaat. In een echte partnerrelatie is communicatie sowieso een must.”

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.