Vrouwen in de maritieme sector: Women Offshore-oprichtster Ally Cedeno

Een verlangen om contact te leggen met andere vrouwen in de maritieme en offshore-industrie inspireerde haar om Women Offshore op te richten, een non-profitorganisatie voor vrouwen die op het water werken. Tijdens een Q&A praat Cedeno over haar tienjarige carrière als matroos en haar visie voor de Women Offshore-organisatie.

Een diepgewortelde liefde voor de zee en een avontuurlijke geest leidde Ally Cedeno tot een carrière in de zeevaart. Een verlangen om contact te leggen met andere vrouwen in de maritieme en offshore-industrie inspireerde haar om Women Offshore op te richten, een non-profitorganisatie voor vrouwen die op het water werken. Tijdens een Q&A praat Cedeno over haar tienjarige carrière als matroos en haar visie voor de Women Offshore-organisatie.

 Wat inspireerde je om Women Offshore op te richten?

Ally Cedeno, Women Offshore

Gedurende tien jaar op zee was ik vaak de enige vrouw aan boord of in ieder geval een van de weinigen. Werken op een schip is sowieso al een isolerende ervaring en het sociale isolement deed me soms denken dat ik niet thuishoorde in deze branche. Dat veranderde in 2015 toen ik aan boord van een schip ging met meerdere vrouwen. Zonder dat we het doorhadden, waren we elkaars mentors. Ik vond kameraadschap en een gevoel van verbondenheid dat ik nooit eerder had meegemaakt. Op dat schip leefde ik helemaal op. Ik kreeg promotie en al snel vloog ik naar een nieuw schip dat in Zuid-Korea werd gebouwd. Toen gebeurde het weer: ik was de enige vrouw aan boord. Daar wilde ik verandering in brengen omdat ik op het laatste schip echt kon rekenen op de vrouwen die ik er had ontmoet. Ik realiseerde mij dat als ik online met hen en anderen in contact kon komen, het gevoel van verbondenheid en kameraadschap zou kunnen worden gedeeld met elke vrouw die al in de industrie werkt of overweegt erin te werken. Dat was het begin van Women Offshore.

Kun je ons meer vertellen over de waarden en doelen van de organisatie?

 Onze waarden zijn het versterken en verbinden van vrouwelijke zeevarenden over de hele wereld. Ons doel is om te voldoen aan individuele behoeften: vooral voor vrouwen met weinig zelfvertrouwen die denken dat ze niet op het water thuishoren. Ik wil via Women Offshore die kloof aan zelfvertrouwen dichten en daarmee laten zien dat vrouwen kunnen gedijen in de maritieme industrie en offshore energie-industrie.

Hoe ben je voor het eerst betrokken geraakt bij de offshore industrie en maritieme industrie?

Toen ik 6 of 7 jaar oud was, leerde mijn vader mij zeilen. Ik herinner mij nog dat ik naast hem stond op een dok en naar de kleine zeilboot keek die hij voor me had opgeknapt. Hij gaf me wat specifieke instructies en hielp mij toen in de boot te komen. Ik werd die dag op slag verliefd op zeilen en ik wist dat ik mijn leven op het water moest doorbrengen.

Kun je ons meer vertellen over de diensten die worden aangeboden bij Women Offshore?

Wij zijn een non-profitorganisatie en verbinden meer dan 500 vrouwelijke zeelieden via een online community, waaronder een virtueel mentorprogramma voor 150 vrouwelijke zeelieden over de hele wereld. We organiseren ook een jaarlijkse conferentie in Houston. Dit jaar mochten we bijna 200 deelnemers uit 20 landen verwelkomen, waaronder ook mannen. Het was pas onze tweede conferentie en ik ben zeer trots op hoe het allemaal is gegaan.

Specialisten op het gebied van energie-, resource- en maritieme reizen

Hoe BCD-reisconsultenten de puzzel van ERM-reizen oplossen.

Voor welke uitdagingen stond je als offshore-werknemer? Wat heeft je geholpen ze te overwinnen?

Als enige vrouw aan boord werken, kan een isolerende ervaring zijn. Ik ken dit van mijn eigen carrière en ik heb het geobserveerd tijdens interviews met vrouwen over de hele wereld. Jammer genoeg zijn vooroordelen, vooringenomenheden en misbruik jegens vrouwen aanwezig in alle wateren en het kan vrouwen weerhouden van een langdurige carrière. Women Offshore verbindt een gemeenschap. Door zowel online als persoonlijk ondersteuning, begrip en middelen te bieden bij het overwinnen van de sociale en fysieke isolatie van werken op zee.

Als het specifiek gaat om reizen, kan het nogal gecompliceerd worden als ik offshore ga. Met alleen een vlucht kom ik er vaak niet. Er komt vaak wat kijken om op de eindbestemming te geraken, zoals een chartervlucht, helikopter, bus of transfer via bemanningsboot. De organisaties waarvoor ik heb gewerkt, hebben meerdere teams om alle reizen en logistiek te managen waarmee ik naar mijn werk ga.

De onlangs uitgebreide Energy, Resources & Marine-praktijk van BCD is een uitstekend voorbeeld van een bureau dat prioriteit geeft aan veilige reizen naar inherent risicovolle bestemmingen. Bovendien voldoet BCD aan de gespecialiseerde behoeften van bemanningsleden en zakelijke reizigers.

Wat zouden vrouwen moeten weten of overwegen voordat ze een carrière in de offshore industrie en maritieme industrie nastreven?

Er zijn zoveel verschillende langetermijnmogelijkheden voor een carrière voor vrouwen in deze voornamelijk mannelijke industrie. Je zult misschien wel versteld staan hoe vrouwen hun carrièredromen op het water waarmaken. Je kunt er meer over lezen op WomenOffshore.org.

Welke ontwikkeling in de industrie zou jij graag willen zien?

Ik zou graag zien dat er meer bedrijven zijn die publiekelijk hun diversiteitsdoelen aangeven en hoe ze een inclusieve omgeving gaan creëren. Het is heel spannend om te zien hoe bedrijven die ermee bezig zijn hun doelen bereiken.

Wat is het belangrijkste dat bedrijven kunnen doen om vrouwen die offshore werken te ondersteunen?

Een respectvolle werkplek voor iedereen is de ultieme ondersteuning voor vrouwen die op zee werken. Het ondersteunen van vrouwen op de werkplek komt neer op het creëren van een inclusieve werkomgeving, door meerdere prioriteiten na te streven, waaronder:

  • Actief meer vrouwen werven voor de sector
  • Ervoor zorgen dat rekrutering en loopbaanontwikkeling op eerlijke wijze gebeuren
  • Het ontwikkelen en selecteren van leiders die diversiteit hoog in het vaandel hebben
  • Formele en informele mentorprogramma’s
  • Het beleid voor persoonlijke veiligheid handhaven
  • Leiderschapstraining

Kun je ons iets vertellen over je meest memorabele zakenreiservaring?

Ik heb de helft van 2017 een wisseldienst gedraaid op een scheepswerf in Zuid-Korea. Elke maand reisde ik van Seattle naar Zuid-Korea. De meeste reizen waren eenvoudig; vluchten kwamen aan en vertrokken soepel en op tijd. Af en toe ging ik buiten de stad De stad in Zuid-Korea? Dit zou ik concreet maken. op avontuur om de cultuur te leren kennen en het prachtige landschap te bewonderen.

Voor de lol: wat is je allerbelangrijkste, onmisbare reisitem?

Ik heb bijna altijd een goed nekkussen bij me. Mijn definitieve keus is gevallen op een brace-stijl die zich rond mijn hoofd wikkelt. Het biedt veel ondersteuning als ik op lange vluchten slaap.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.