Ebola ins & outs

Kennis beschermt zakelijke reizigers in zwaarst getroffen gebieden.

In een recent artikel in The New York Times wordt kernachtig samengevat wat de zakelijke reiziger moet doen om zich voor te bereiden op een reis naar gebieden waar risico op besmetting met ebola bestaat:bekijk een wereldkaart.

Als u niet naar West-Afrika – en met name Liberia, Sierra Leone of Guinee – reist, loopt u weinig risico om besmet te raken, ondanks de alarmerende berichten die u mogelijk in de media leest of hoort. Dat was ook de conclusie van de boodschap van Eugene Delaune, hoofd van de geneeskundige dienst bij reisbijstandsbedrijf Europ Assistance USA, aan de leden van de Global Business Travel Association.

Dhr. Delaune, een van de presentatoren tijdens het GBTA-webinar op 22 oktober jl. over de beheersing van het ebolarisico, adviseerde zakelijke reizigers om bij het bepalen van het risiconiveau toch vooral betrouwbare bronnen te raadplegen, zoals de Centers for Disease Control (CDC) in de Verenigde Staten. Eén blik op de laatste ebolastatistieken van de CDC laat zien waarom dat zo is: Op 5 november bedroeg het totale aantal dodelijke ebolaslachtoffers in Liberia, Sierra Leone en Guinee 4.950. In Nigeria, dat onlangs ebolavrij is verklaard, staat het dodental op 8. In Mali is er tot dusverre 1 dodelijk slachtoffer – een kind dat vanuit Guinea daarheen was gereisd. In de Verenigde Staten is er ook 1 persoon aan de gevolgen van ebola overleden. Het ging hierbij om een man die vanuit West-Afrika naar Dallas was gereisd, waar hij werd opgenomen in het ziekenhuis en later overleed.

Mocht u naar West-Afrika reizen, onderneem dan stappen om u tegen de ziekte te beschermen, adviseert Delaune. Reizigers die geen hulpverlener of journalist zijn of geen ondersteunende rol vervullen, moeten het ebolarisico in principe met wat basiskennis van de ziekte en enkele voorzorgsmaatregelen onder controle kunnen houden. Hier volgt een samenvatting van wat reizigers volgens dhr. Delaune en andere medische deskundigen moeten weten.

Ebola: ins & outs

Overdracht

Vliegende honden zijn de natuurlijke gastheer van ebola en de ziekte kan van deze vleermuissoort op andere diersoorten worden overgedragen. Mensen raken ermee besmet wanneer zij besmette dieren vangen en tijdens het slachten ervan in aanraking komen met hun bloed en/of andere lichaamsvloeistoffen. Een ebola-uitbraak in Afrika begint dan ook vaak wanneer mensen wild of “bush meat” vangen en slachten.

Tussen mensen wordt de ziekte voornamelijk overgedragen via lichaamsvloeistoffen als bloed, braaksel, urine en speeksel. Om die reden zijn gezondheidswerkers bijzonder kwetsbaar en hebben traditionele Afrikaanse begrafenisrituelen waarbij de overledene wordt aangeraakt bijgedragen tot de snelle verspreiding van de ziekte.

Symptomen en verloop van de ziekte

Mensen zijn pas besmettelijk wanneer de symptomen zich voordoen, twee tot 21 dagen nadat de besmetting met ebola heeft plaatsgevonden.  Het duurt gewoonlijk acht tot tien dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen zich manifesteren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de eerste symptomen plotseling optredende koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn.De tweede fase wordt gekenmerkt door braken en diarree, soms gepaard gaand met huiduitslag, nier- en leverproblemen, en, in sommige gevallen, inwendige en uitwendige bloedingen.Bij laboratoriumonderzoek blijkt een afname van het aantal bloedplaatjes en witte bloedcellen en een toename van het aantal leverenzymen.

Naarmate de ziekte vordert, neemt de besmettelijkheid van de patiënt toe. De hoeveelheid virus in het bloed en de intensiteit van de ziekteverschijnselen, zoals braken, nemen toe, waardoor de kans dat het virus wordt overgedragen groter wordt. Het virus kan tot dertig dagen na het ontstaan van de symptomen in het bloed aanwezig blijven. In sommige afscheidingsproducten, zoals sperma, blijft het virus nog langer aanwezig. Dit betekent dat patiënten die tekenen van herstel vertonen nog steeds besmettelijk kunnen zijn.

Diagnose en behandeling

Het tijdig stellen van een diagnose wordt bemoeilijkt doordat de symptomen vaag zijn en gewoonlijk in verband worden gebracht met andere ziekten, zoals griep. Via laboratoriumonderzoek kan de aanwezigheid van de ziekte binnen een paar dagen worden aangetoond, maar het verzamelen en analyseren van bloedmonsters of andere lichaamsvloeistoffen kan risico’s opleveren voor gezondheidswerkers in een ongecontroleerde omgeving.

Een ebola-uitbraak wordt bestreden door de patiënten af te zonderen, zodat ze de ziekte niet verder verspreiden en anderen besmetten. Verder wordt hoofdzakelijk ondersteunende zorg verleend, zodat de patiënt voldoende vocht en zuurstof en de juiste geneesmiddelen krijgt om secundaire infecties of complicaties te bestrijden. Ondersteunende zorg kan de herstelkansen van de patiënt aanzienlijk vergroten.

Behandeling in ebolahaarden

Ebolaklinieken in Liberia, Sierra Leone en Guinee hebben de meeste ervaring met de behandeling van ebolapatiënten, maar kampen ook met problemen. Mensen die denken dat zij besmet zijn geraakt met de ziekte maar nog geen symptomen vertonen, kunnen deze ebolaklinieken beter mijden. De blootstellingskans is er 100% en de zorgverleners geven er prioriteit aan de ziekste patiënten. Bovendien zijn deze klinieken vergelijkbaar met medische kampen. Ze worden vaak, soms zelfs dagelijks, verplaatst. Het dus belangrijk dat u weet waar u zich moet melden.

Mocht u besmet raken met ebola in West-Afrika, ga er dan niet vanuit dat u zomaar kunt vertrekken. Veel landen op het continent hebben een reisverbod ingesteld dat de evacuatie bemoeilijkt, en maar weinig luchtvaartmaatschappijen zijn bereid of in staat om ebolapatiënten te vervoeren.Daarnaast zijn verplaatsingen niet bevorderlijk of zelfs schadelijk voor een ernstig zieke ebolapatiënt.

Organisaties als de Wereldgezondheidsorganisatie en de CDC werken samen met de regelgevende instanties en wetenschappelijke en klinische onderzoeksbedrijven om potentiële behandelingen en vaccins tegen ebola te ontwikkelen. Sommige hiervan worden inmiddels ter plaatse getest. Op dit moment zijn er echter nog geen specifieke ebolavaccins of -behandelingen die zijn goedgekeurd voor toepassing bij de mens.

Contact houden en op de hoogte blijven

Als u onderweg bent in West-Afrika, moet u dagelijks op gezette tijden contact opnemen met het bedrijf in uw land. Zorg er zo mogelijk voor dat u meerdere communicatiemogelijkheden tot uw beschikking hebt (zoals een mobiele telefoon en een satelliettelefoon). Houd de berichtgeving van de Wereldgezondheidsorganisatie, de CDC, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en overheidsdiensten als het RIVM in de gaten. Daarnaast plaatst het wereldwijde crisismanagementteam van BCD Travel op zijn Twitter-feed voor EMEA geregeld berichten over de actuele stand van zaken in verband met crises en verstoringen waarmee reizigers naar Afrika te maken krijgen:@BCDemea.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.