Ook amateurs kunnen nu beelden bewerken. Er zijn tal van apps om gratis video’s en afbeeldingen te bewerken. Daarnaast zijn ze eenvoudig in gebruik en heb je enkel je smartphone nodig.
Een lange treinrit of een vliegtuig dat vertraging heeft? Hét perfecte moment om met de apps aan de slag te gaan. Move presenteert drie geteste, gratis tools die je helpen opvallen op social media. Alle apps zijn verkrijgbaar voor iPhone- en Android-toestellen en kunnen vanuit de App Store of Google Play Store gedownload worden.
Adobe Premiere Clip maakt videoproductie makkelijk
Soms is het moeilijk de juiste woorden te vinden om een situatie goed te beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan een zonsopkomst boven de wolken tijdens een nachtvlucht, of de bedrijvigheid in een vreemde stad. In zulke gevallen zeggen bewegende beelden meer dan duizend woorden. Je kunt de Adobe Premiere Clip-app gebruiken om korte video’s te maken van je filmpjes en foto’s, om muziek en speciale effecten toe te voegen (bijvoorbeeld beelden versnellen, vertragen of ze laten ‘oplossen’), en nog veel meer. Je kunt ervoor kiezen om de clips op bepaalde posities te zetten (freeform) of om de automatische herkenning van de app te gebruiken.
Je moet wel, net als bij alle andere Adobe-apps, een Adobe ID hebben. Deze is eenvoudig aan te maken mocht je er nog geen hebben. Ga naar https://accounts.adobe.com. Registreer met je e-mailadres om een Adobe-account aan te maken, voer een wachtwoord in en bevestig je e-mail. Daarna kun je de app downloaden en beginnen. Let op: Voor de app is Android OS 4.4 of hoger nodig.
Deze video laat in een paar minuten zien hoe je de freeform-applicatie kunt gebruiken. Veel plezier!
GIPHY voor wie fan is van GIF’s en voor wie er meer over wil weten
Een GIF is een geluidloze videolus waarmee je je gevoelens beter kan uitdrukken dan met woorden. En ze zijn nog eens grappig ook! Een GIF is waarschijnlijk te informeel voor je LinkedIn-account, maar is prima voor Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Tumblr, WhatsApp of e-mail. Er zijn veel GIF’s online te vinden maar GIF’s die je zelf maakt, zijn veel origineler. GIF’s maken gaat heel eenvoudig met de GIF Maker van Giphy. Je kunt met bestaande Youtube of Vimeo video’s werken, of met clips of foto’s uit je eigen galerij. Je kunt er ook heel gemakkelijk tekst aan toevoegen.
Hier vind je een goede uitleg over hoe je GIF’s kunt maken van geüploade video’s of je eigen clips.
In slechts een paar stappen creëer je een GIF met foto’s. Ga naar ‘Create new’ (Nieuwe maken), klik op ‘Images’ (Afbeeldingen) en selecteer drie of vier foto’s die snel achter elkaar zijn genomen. Klik daarna op ‘Continue’ (Doorgaan) en dan verschijnt de eerste suggestie al. Op dit punt kun je nog steeds de grootte van de GIF veranderen, hem draaien, de helderheid en snelheid van de afbeeldingen aanpassen, een kader kiezen en tekst toevoegen. En klaar is Kees.
Foto’s en collages bewerken met Pixlr
Houd het bij de essentie. Soms is alleen een goede tekst nodig om online op te vallen. Misschien wil je een quote van een spreker benadrukken die je op een conferentie hebt gehoord, of je netwerk laten zien waar ter wereld je op dat moment bent. Met Pixlr kun je het formaat van foto’s aanpassen, ze scherper maken, rode ogen wegwerken en nog veel meer. Je kunt effecten creëren met filters, collages maken en tekst toevoegen. Pixlr is het Zwitserse zakmes onder de mobiele-fotobewerkingprogramma’s. Eenmaal gedownload, wordt het absoluut een van je favoriete apps. De 130 miljoen downloads wereldwijd spreken voor zich. Net als alle briljante apps, is hij intuïtief in gebruik. Download de app en probeer het eens.
Nog een tip voor Instagrammers: Als je (al) genoeg hebt van de konijnenorenfilter in foto’s, is dit een goede video met veel tips over hoe je je clips echt fantastisch kunt maken.