De puzzel van ERM-reizen oplossen

Om Energy, Resources & Marine-reizigers ergens op volle zee op hun werk te krijgen, moeten heel veel dingen op de juiste manier gebeuren—en allemaal in de juiste volgorde. Het is alsof je een ingewikkelde legpuzzel in elkaar moet zetten, verklaarde Ron Oomens van BCD Travel aan het Nederlandse vervoerstijdschrift Flows.

Om Energy, Resources & Marine-reizigers ergens op volle zee op hun werk te krijgen, moeten heel veel dingen op de juiste manier gebeuren—en allemaal in de juiste volgorde. Het is alsof je een ingewikkelde legpuzzel in elkaar moet zetten, verklaarde Ron Oomens van BCD Travel aan het Nederlandse vervoerstijdschrift Flows.

Oomens, die leiding geeft aan BCD-teams van travelconsultants gericht op ERM-reizigers, werkt bijna 20 jaar in deze sector en weet hoe alle stukjes in elkaar passen.

Snelle oplossingen op elk tijdstip

“We begeleiden zeelieden van A tot Z, met vliegtuigboekingen, hotels, huurauto’s of ferry’s en taxi’s. We geven de crewplanners van elke klant advies over wat er nodig is. Sommige klanten hebben bijvoorbeeld meer hotels nodig dan anderen. Of men al dan niet voor het comfort van businessclass kiest, verschilt ook van bedrijf tot bedrijf”, aldus Oomens.

Crews moeten zo efficiënt mogelijk van en aan boord van schepen gaan en die transities kunnen soms op het laatste moment en op de gekste tijden plaatsvinden. Het team van Oomens is altijd voorbereid op het onverwachte. “Het is geen typische negen-tot-vijf-baan; je moet wel flexibel en een beetje creatief zijn”, zei hij.

Als er vertraging is of er wordt een vlucht geannuleerd, dan moeten de BCD-travelconsultants met een snelle oplossing komen. “Eén keer moesten we een hele crew laten uitstappen die al op het vliegveld in een vliegtuig zat. Hun vervangers waren er nog niet, dus ze konden nog niet naar huis.”

Ingewikkelde visa

Het multinationale karakter van de bemanningsleden maakt de zaak nog ingewikkelder. Mensen die aan boord van hetzelfde schip werken, reizen mogelijk met verschillende documenten en visa. Voor sommige zeelieden gelden beperkingen op het reizen door bepaalde landen, met name door de VS. Dan moeten Oomens en zijn team een oplossing zien te vinden.

“Het is belangrijk dat bemanningsleden tijdens hun routes kunnen overstappen en dat ze dan genoeg tijd hebben om in te checken of door de douane te gaan. Daar moet je allemaal rekening mee houden als je een route uitwerkt”, legde hij uit.

Expertise in zeeliedenvervoer uitbreiden

Om BCD’s expertise en diensten op het gebied van zeeliedenvervoer verder uit te breiden, heeft de zakenreisorganisatie onlangs een joint venture aangekondigd met een specialist in maritieme oplossingen, Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Het samenwerkingsverband levert een zeer ontvankelijk, wereldwijd serviceaanbod aan maritieme reizen op die de uitbreiding van BCD’s wereldwijde ERM-praktijken ondersteunt.

Volgens Oomens zijn het de uitdagingen om reizen te regelen die zo bepalend zijn voor de missies van de zeelieden, die zijn baan zo boeiend maken. “Ik moest een keer binnen twee uur een chartervlucht voor een volledige crew regelen en kreeg die op tijd de lucht in”, herinnerde hij zich. “Als je zoiets voor elkaar krijgt, dan is dat fantastisch.”

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.