Brexit, lowcostmaatschappijen en andere trends in zakenreizen

In een recent interview sprak Jean-François de Mol, Senior Director Sales EMEA bij BCD Travel, met het Belgische zakenmagazine CCI Mag over actuele trends in de zakenreiswereld die belangrijk zijn, en niet alleen voor Belgische bedrijven.

In een recent interview sprak Jean-François de Mol, Senior Director Sales EMEA bij BCD Travel, met het Belgische zakenmagazine CCI Mag over actuele trends in de zakenreiswereld die belangrijk zijn, en niet alleen voor Belgische bedrijven.

Londen: Minder zakenreizen vanwege Brexit?

Tussen 2017 en 2018 daalde het aantal Belgische zakenreizigers dat een vliegticket naar Londen kocht met 25%. Het is logisch te denken dat de onzekerheid over Brexit de reden is van deze afname. Maar hoe verklaren we dan dat Londen voor andere Europese landen de belangrijkste zakenreisbestemming blijft? “Halverwege 2018 werd de populaire en snelle verbinding tussen Antwerpen en Londen opgeheven, waardoor veel reizigers nu per trein naar Londen reizen”, legt Jean-François de Mol uit. “Met de oprichting van Air Antwerp werd onlangs een nieuwe rechtstreekse verbinding naar Londen tot stand gebracht. Mogelijk zal het aantal passagiers vanuit België naar de Britse hoofdstad hierdoor weer stijgen. In de komende weken krijgen we waarschijnlijk ook een beter beeld van de gevolgen van Brexit. Het is dus moeilijk om de twee scenario’s los van elkaar te zien, maar het is goed mogelijk dat Londen opnieuw in de top 3 van bestemmingen voor Belgische zakenreizigers zal komen.”

Wereldwijde zakenreistrends in 2020

In het nieuwste jaarverslag van BCD Travel leest u over de wereldwijde verwachtingen op het gebied van zakenreizen. Volgend jaar zullen de hoteltarieven met 1% tot 3% stijgen en de vliegprijzen met 1% tot 2%.

Zakenreizen met lowcostmaatschappijen

Lowcostmaatschappijen zijn een essentiële optie geworden voor travelmanagers en zakenreizigers. “Bij BCD Travel vertegenwoordigen lotcost-maatschappijen nu 10% van de uitgegeven tickets, terwijl dat vijf jaar geleden nog maar 1% was. We streven ernaar om onze klanten de beste oplossing aan te bieden. In sommige gevallen is een lowcostmaatschappij een interessant alternatief om bepaalde bestemmingen rechtstreeks te bereiken vanuit de luchthaven Brussel-Charleroi of om aanzienlijke besparingen te realiseren”, zegt Jean-François de Mol.

Nieuwe technologieën veranderen het reismanagement

Net als veel andere sectoren wordt ook de zakenreiswereld beïnvloed door opkomende technologieën. In een recent onderzoek richt BCD Travel zich specifiek op zes gebieden in de zakenreisbranche waar opkomende technologieën een rol spelen:

  • Inkoop: identificatie en keuze van aanbieders, specificatie van producten en diensten, prijsstelling, contracten en betalingen, net als veel andere taken van de reisinkoper zullen verregaand veranderen door nieuwe technologie.
  • Zorgplicht: geolocatie maakt het gemakkelijker om te weten waar de reiziger is en om hem/haar effectieve berichten te sturen in geval van nood.
  • Communicatie: het gebruik van machine learning en blockchain (gegevensopslag) helpt om bij het communiceren rekening te houden met reisgewoontes. Chatbots, virtual reality, geolocatie en het Internet of Things verbeteren de ervaring van de reiziger.
  • Reisbeleid: nieuwe technologieën bieden nieuwe manieren om de naleving van het reisbeleid te bevorderen.
  • Betaling en onkosten: dankzij nieuwe betaal- en uitgavetechnologieën zullen reizigers in de toekomst zonder contant geld kunnen reizen en niet meer verplicht zijn onkostendeclaraties in te vullen.
  • Prestatiemanagement: gedetailleerdere statistieken kunnen het reisbeleid verbeteren en het commercieel beleid en businessmanagement beïnvloeden.

Lees meer over nieuwe technologieën en zakenreizen

De Inform-papers, geschreven vanuit het perspectief van een travelmanager, zijn bedoeld om de kenniskloof over de gevolgen van digitale technologie in de reisbranche te dichten. Dit is praktische informatie voor bestaande programma’s.

De milieu-impact van zakenreizen verlagen

Veel bedrijven maken zich zorgen over de milieu-impact van hun zakenreizen en willen de ecologische voetafdruk van hun reizen kunnen kwantificeren. De meeste rapportageprogramma’s van zakenreisbureaus bevatten deze statistieken. Sommige luchtvaartmaatschappijen vervangen hun grote vliegtuigen door kleinere, minder vervuilende exemplaren die ook meer flexibiliteit bieden.

Voor sommige bestemmingen kunnen treinreizen concurreren met vliegreizen, maar als het duurder is of veel langer duurt, blijven klanten ondanks de hogere CO2-uitstoot voor het vliegtuig kiezen.

Kom meer te weten over de duurzaamheidsinspanningen van BCD en lees het volledige interview met Jean-François de Mol in het Frans.

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.