Berlijn zit Londen op de hielen

Londen blijft de belangrijkste zakenreisbestemming in Europa bij Nederlandse zakenreizigers, maar krijgt concurrentie van Berlijn, dat van een achtste naar tweede plaats klimt. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘BCD Travel Cities & Trends Report’ met de meest bezochte vliegbestemmingen voor Nederlandse zakenreizigers. New York blijft aan kop als belangrijkste intercontinentale zakenreisbestemming.

Londen blijft de belangrijkste zakenreisbestemming in Europa bij Nederlandse zakenreizigers, maar krijgt concurrentie van Berlijn, dat van een achtste naar tweede plaats klimt. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘BCD Travel Cities & Trends Report’ met de meest bezochte vliegbestemmingen voor Nederlandse zakenreizigers.

New York blijft aan kop als belangrijkste intercontinentale zakenreisbestemming. Daarnaast gingen Nederlanders in 2018 vaker op zakenreis naar de Verenigde Staten, Canada en de Nederlandse Antillen in vergelijking met 2017.

Download het volledige rapport

Het ‘BCD Travel 2018 Cities & Trends Report’ met de volledige ranking van de belangrijkste zakenreisbestemmingen voor Nederlandse zakenreizigers is gratis beschikbaar.

Berlijn enorme stijger

De top vijf van meest bezochte Europese steden voor Nederlandse zakenreizigers kent dit jaar een belangrijke nieuwkomer: Berlijn. Het is de grootste stijger en klimt met 41% van de achtste naar de tweede plaats. Berlijn is na Londen de tweede grootste startup-stad van Europa. Elke 20 minuten wordt in Berlijn een nieuwe startup opgericht. Dat trekt natuurlijk extra business, en extra zakenreizigers aan. De goedkope huurprijzen en vele coworking-plekken werken bovendien als een magneet op diverse ondernemers. München (-14%) daalt naar de derde plaats. Waarschijnlijk speelt de crisis in de Duitse auto-industrie, de belangrijkste industrie in München, een grote rol in deze daling.

Verder is het opvallend dat er in 2018 opnieuw vaker naar Polen (+14%) wordt gereisd. “Het lijkt erop dat steeds meer bedrijven naar besparingen zoeken en business verplaatsen naar lowcost-landen of er nieuwe kantoren openen. Polen is zo’n lowcost-speler. En meer business betekent natuurlijk ook meer zakenreizigers”, zegt Diederik Banken, VP Benelux bij BCD Travel.

New York en Singapore blijven favoriet

New York en Singapore blijven de belangrijkste intercontinentale steden. Dubai, met een groei van 5%, kruipt van de vierde naar de derde plaats en Shanghai, met maar liefst 12% meer geboekte tickets, stijgt naar de vierde plaats. Bedrijven investeren minder in China vanwege de trage economische groei, maar dat geldt niet voor Shanghai. Investeringen uit het buitenland spelen een belangrijke rol voor de economische groei van de stad. Het trok de eerste negen maanden van 2018 zelfs 2% meer buitenlandse investeringen aan. Dit verklaart voor een deel de toename in het aantal zakenreizigers. Daarnaast was Shanghai vorig jaar voor het negende jaar op rij de grootste containerhaven ter wereld, wat ook de maritieme reissector ten goede komt.

De VS groeit verder en blijft daarmee de belangrijkste intercontinentale zakenreisbestemming. China en India behouden met 3% minder vliegtickets hun tweede en derde plaats. De Nederlandse Antillen blijven met een lichte groei op de vierde plaats. Singapore zakt een plaats en wordt ingehaald door de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Zuid-Afrika en Canada wisselen van plek, en Japan blijft de hekkensluiter.

Eind maart dit jaar publiceerde BCD Travel al een ranking met belangrijkste zakenreisbestemmingen voor Europese zakenreizigers, gebaseerd op het aantal geboekte vliegtickets door klanten van BCD in België, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.