3 manieren waarop AI je zakenreis nu al efficiënter maakt

Artificial Intelligence (AI) is dé trend van 2018. Vol verwachting kijken we uit naar hoe de technologie ons leven kan vereenvoudigen. Maar we lijken niet te beseffen dat we nu al dag in dag uit te maken hebben met AI. Van een vriendelijke robotgids op het vliegveld tot een spraakgestuurde slimme robotconciërge aan wie we vragen tot hoe laat we kunnen ontbijten.

Niet zo lang geleden leken robots nog sciencefiction, maar inmiddels maken ze deel uit van het dagelijkse leven. Dat geldt ook voor artificial intelligence, we geven je drie voorbeelden:

1. Op het vliegveld

Tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Japan zullen robots passagiers verwelkomen op Tokyo International Airport. Ze staan klaar om hun bagage te vervoeren en de weg te wijzen, zo zou de verwachte golf van bezoekers soepel verwerkt moeten worden.

Op de grootste luchthaven van Zuid-Korea, Incheon International Airport vlakbij Seoul, helpen robotgidsen bezoekers op hun gewenste bestemming te komen. Ook die technologie kwam er dankzij de Olympische Spelen, die deze winter plaatsvinden in Zuid-Korea.

Maar het zijn niet alleen Aziatische vliegvelden waar je robots aan het werk kan zien. Zo introduceerde Düsseldorf Airport in 2014 een parkeerrobot. Maar veel reizigers twijfelden aan de vaardigheden van de robot. Dus werd de parkeerrobot in 2017 opnieuw ontworpen, in de hoop dat mensen vertrouwder worden met robots door regelmatig om te gaan met de nieuwe technologie.

2. In hotels

Aziaten lopen op gebied van artificial intelligence voorop, voornamelijk omdat ze het gebruik ervan sneller accepteren. Ook in de hotelsector, je hebt er zelfs hotels waar je aan de receptie wordt begroet door een robot in plaats van een mens.

Ook Motel One in München begon in 2017 een proef met een robotconciërge. ‘Sepp’ beantwoordt vragen zoals ‘Waar is de bar?” of ‘Wanneer staat het ontbijt klaar?’. De robot is zelflerend. Hoe meer hotelgasten vragen stellen, hoe beter de robot leert om vragen te beantwoorden.

Volgens een enquête van de Duitse brancheorganisatie Bitkom is 9% van alle Duitsers in 2018 van plan om een digitale smart assistant aan te schaffen, zoals Google Home of Amazon Echo. Zulke assistenten worden steeds vaker in hotels ingezet, gasten kunnen ze gebruiken om licht, temperatuur, muziek en tv te bedienen en zelfs om roomservice te bestellen.

3. Besparen op reiskosten

Artificial intelligence kan je leven niet alleen vereenvoudigen, maar kan je ook geld besparen. Start-ups zoals Fairfly en Yapta gebruiken artificial intelligence om vluchten en hotels om te boeken zodra de prijzen dalen. Onlangs lanceerde BCD Travel SolutionSource, een one-stop-shop met reisoplossingen van externe partners. Via SolutionSource hebben travelbuyers snel toegang tot uitgebreide technologieën in belangrijke categorieën, zoals risicomanagement, prijsgarantie, vluchtonderbreking en programma-optimalisatie. Fairfly en Yapta zijn twee van de eerste SolutionSource Authorized Partners.

De toekomst

Dit alles is nog maar het begin. Aan veel andere projecten wordt gewerkt. Verschillende steden voeren nu bijvoorbeeld al tests uit met zelfrijdende taxi’s. Singapore is een pionier op dit gebied. Ook Uber is van plan om met zelfrijdende auto’s te werken in de toekomst.

Bitkom kijkt nog iets verder vooruit, zij denken dat de auto van de toekomst niet alleen een zelfrijmodus zal hebben, maar ook holografische displays, een pop-upstuur en biometrische sensoren om de vitale functies van de bestuurder te meten. Deze en andere innovaties zijn in januari gepresenteerd tijdens de grootste elektronicabeurs ter wereld, de CES in Las Vegas.

Een andere opkomende trend zijn servicerobots. Voor je het weet word je in een restaurant of de lounge op een luchthaven door een robot bediend. Kijk jij er ook zo naar uit?