10 tips om jetlag te voorkomen

Wat je kunt doen om het ongemak van een jetlag te verminderen en sneller te herstellen.

Als je naar een andere tijdzone vliegt, raakt je lichaam in de war. Dit kan onder meer leiden tot vermoeidheid overdag, slapeloosheid ‘s nachts, verstopping, diarree en concentratieproblemen. Hoewel je een jetlag niet helemaal kunt voorkomen, kun je een aantal dingen doen om het ongemak te verminderen.

  1. Pas je interne klok aan

    Begin enkele dagen vóór vertrek met het veranderen van de tijden waarop je eet en naar bed gaat met telkens één uur per dag, totdat deze overeenkomen met die van je bestemming. Zo kun je na aankomst je gemakkelijker aanpassen aan de lokale tijd voor je dagelijkse routine. 

  1. Wel of niet slapen

    Slaap (of blijf wakker) tijdens de vlucht alsof je al bent aangekomen. Slaap dus niet als het dag is op je bestemming. Maar als het daar nacht is, probeer dan wat te slapen. Stel je horloge in op de tijd van je bestemming zodra je vlucht begint. Zo bereidt je jezelf mentaal voor op de nieuwe tijdzone.

  2. Voorkom uitdroging

    Uitdroging is een van de symptomen van een jetlag en de droge cabinelucht helpt daarbij zeker niet. Je kunt een jetlag niet voorkomen door op de dag van je vlucht voldoende water te drinken, maar het zorgt er wel voor dat uitdroging je vermoeidheid niet verergert.

  3. Vermijd alcohol en koffie

    Drink tijdens je vlucht liever geen alcohol en koffie. De cabinelucht zorgt voor uitdroging, en hoogteveranderingen kunnen het effect van alcohol versnellen en de symptomen van jetlag verergeren. Hoewel je met koffie langer wakker kunt blijven, word je daardoor tijdens je slaap ook vaker wakker, waardoor de totale slaaptijd vermindert.

  4. Geen slaappillen

    Vergeet slaappillen; die zijn niet de moeite waard. Ze voorkomen een jetlag niet en zorgen er alleen maar voor dat je slaperig bent als je landt. Wil je slapen tijdens een lange vlucht? Probeer dan eens een kopje kamillethee.

  5. Ga naar buiten

    Probeer na aankomst wakker te blijven totdat het bedtijd is in je nieuwe tijdzone. Blijf zolang mogelijk buiten. De frisse lucht en zonlicht helpen je hersenen zich aan de nieuwe tijdzone aan te passen.

  6. Beweging

    Maak een stevige wandeling, loop wat blokjes om of doe wat rek- en strekoefeningen. Elke vorm van inspanning helpt. Het houdt een jetlag niet tegen, maar stimuleert wel de bloedsomloop en verlicht de spierpijn van lang tijd zitten in dezelfde positie.

  7. Lichte maaltijden

    Niet alleen je slaaproutine verandert, maar ook je eetroutine. Zware maaltijden maken het voor je lichaam moeilijker om zich aan te passen. Eet lichte maaltijden om symptomen zoals indigestie en diarree te voorkomen.

  1. Overweeg melatonine

    Melatonine is het hormoon dat je lichaam van nature aanmaakt tegen de tijd dat je meestal naar bed gaat. De overgang naar een nieuwe tijdzone wordt makkelijker als je na aankomst enkele dagen melatonine inneemt voordat je naar bed gaat. Raadpleeg je arts vóór vertrek of melatonine veilig voor je is.

  2. Verander de tijd niet bij korte reizen.

    Als je reis 48 uur of korter duurt, probeer dan je eigen tijdzone aan te houden. Daardoor verminder je – of voorkom je zelfs – je jetlag aanzienlijk als je weer thuis bent.

Met deze 10 tips herstel je sneller van een jeglag en worden je reizen plezieriger en productiever.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.