Bliver alting erstattet med AI?

Kunstig intelligens (Artificial Intelligence eller AI) bliver den altoverskyggende tendens i 2018 – uanset om det drejer sig om en hjælpsom lufthavnsguide eller bestilling af en hotelsnack via intelligent stemmestyring. Du vil blive overrasket over, hvad kunstig intelligens bruges til i dag.

Det er ikke mange år siden, vi alle mente, at robotter hørte til science fiction. Men i dag er de en naturlig del af vores hverdag på mange områder. På en forretningsrejse vil du højst sandsynligt møde kunstig intelligens på den ene eller den anden måde. Her er et par eksempler på, hvad vi mener.

I lufthavnen

Til de Olympiske Lege i 2020 i Japan vil det være robotter, der kommer til at modtage passagererne i Haneda-lufthavnen i Tokyo. De vil også transportere deres bagage og vise dem, hvordan de skal komme hen til et ønsket sted. Det skal sikre, at den forventede strøm af besøgende kan håndteres gnidningsfrit. I Sydkoreas største lufthavn, Incheon International Airport nær Seoul, vil “guiderobotter” hjælpe de besøgende til deres ønskede destination. Men det er ikke kun i asiatiske lufthavne, at man finder robotter på arbejde. Allerede i 2014 anvendte Düsseldorf Lufthavn en parkeringsrobot. Det var måske for tidligt, da mange af de besøgende havde betænkeligheder ved den. I 2017 ændrede de teknologien bag “RAY”-parkeringsrobotten. Forventningen er, at den nye robotteknologi vil gøre folk mere trygge ved robotten.

Hotel

Når det drejer sig om kunstig intelligens, ligger asiaterne forrest i feltet, primært på grund af den grad, hvorved de har accepteret anvendelsen – selv i hotelsektoren. Der findes allerede hoteller i Japan, hvor den person, som modtager dig i receptionen, ikke er en person, men en robot. Men selv Motel One i München introducerede en portnerrobot som en forsøgsordning i 2017. Men selv Motel One i München introducerede en portnerrobot som en forsøgsordning i 2017. “Sepp” svarer på spørgsmål som “Hvor er baren?” eller “Hvornår serveres der morgenmad?” Det er en såkaldt selvlærende robot, som udvider sin vidensbase, i takt med at den “lærer”. En repræsentativ undersøgelse gennemført af det tyske digitalselskab Bitkom, har vist, at 9 % af alle tyskere påtænker at anskaffe en digital intelligent assistent som eksempelvis Google Home eller Amazon Echo i 2018. Intelligente assistenter som disse bliver også mere og mere udbredte på hoteller. Gæster kan bruge dem til at styre lys, temperatur, musik og TV eller endda til at bestille roomservice, og det hele sker via stemmestyring.

Det er fremtiden

I dag er selvkørende taxaer i testfasen i mange byer. Singapore er en af disse pionerer. Kørselstjenesten Uber har sågar offentliggjort, at den planlægger at arbejde med selvkørende biler over hele linjen. Ifølge Bitkom vil fremtidens bil ikke blot byde på en selvkørende funktion, men også holografiske displays, pop op-rat og biometriske sensorer, der kan måle bilistens vitale funktioner. Disse og andre innovationer blev for nylig præsenteret på verdens største elektronikmesse, CES, i Las Vegas. Servicerobotter er også en af tendenserne. Vi vil snart vænne os til at blive betjent af servicerobotter på restauranter og i lufthavnslounger.

Lad os se, hvad fremtiden bringer!